Från kontoret i Odensala navigerar Camilla Wahlman svenskar från alla delar av vårt land genom vinets värld. Hennes företags tvärstopp vid coronakrisens start har bytts ut mot en ny tjänst som hon spår kommer vara betydande del av verksamheten även när omständigheterna normaliseras.

År 2017 drabbades Camilla Wahlman av den värre sortens personliga kris. Sedan 20 år tillbaka hade Camilla jobbat som chef på P4 Jämtland och SVT när diagnosen bröstcancer satte tillvaron på tvär.

—Efter bröstcancern var det ruskigt svårt att komma tillbaka in i mitt tidigare liv. I 20 år hade karriären och dess ekorrhjul rullat på, sjukdomsperioden fick mig att omvärdera vad som verkligen var viktigt för mig, säger Wahlman.

I somras blev Camilla Wahlman sommelier efter att ha studerat dryckeskunskap.

Via Munskänkarna Östersund hade ett intresse för drycker fördjupats sedan en längre tid tillbaka. Med tankarna bortom chefsroller valde Wahlman att säga upp sig, börja frilansa som journalist och utbilda sig till sommelier.

—Det som kändes otänkbart innan sjukdomen var plötsligt inte ett särskilt stort steg. Jag kände ett enormt sug efter att få lämna chefssysslor och jobba mer med min egna egen kreativitet.

I höstas startades företaget där Camilla Wahlman, utöver att erbjuda journalistik med sin erfarenhet från över 20 år som mediachef och reporter lanserade sig som sommelier.

—Jag har besökt företag och privatpersoner för att hålla mina provningar i alla möjliga olika fysiska sammanhang. När Coronapandemin slog till blev det, av förståeliga skäl, tvärstopp. Samtidigt som alla bokningar raderades ut ledde minskade annonsintäkter för nyhetsmedierna till att de journalistiska uppdragen också dom minskade. 

Coronapandemin satte stopp för fysiska träffar. Då ställde Camilla Wahlman om till virtuella träffar.

Flera som MerDigital.se har mött har vittnat om att framgångsrika affärsomställningar i Coronapandemin har kommit ur väldigt förkortade processtider för framställan av den nya tjänsten eller produkten. Wahlmans framgångar är inget undantag.

—I början av april kom min sambo Björn med idéen om virtuella provningar. Jag var först tveksam men efter några dagars processande hade jag en idé om hur man kunde göra, där jag som provningsledare kunde ha en dialog med deltagarna, säger Wahlman.

Omgående fick hon 30 vänner att ställa upp för en gratis testomgång.

—Tekniken var såklart ett orosmoment, det blir också än viktigare att leda med mycket energi för att bibehålla deltagarnas uppmärksamhet. 

Efter en testomgång i början av april har nu Camilla Wahlman virtuella gäster i sitt kontor varje lördag.

Testomgången blev en lyckad tillställning, mycket tack vare en motivation till omställning som Camilla Wahlman upplever att företagare delar med kunderna.

—Jag tror att flera av de som deltog gillade att få vara lite Avantgarde (franska för experimentella). Många av mina företagarvänner berättar också att de upplever att kunderna är mer öppna än förr inför att allt inte är perfekt i början. 

Uppstartsfasen innehållandes en väldigt kort lärandeprocess förenklades också av lärdomar från Wahlmans tidigare tillvaro som mångårig chef.

—Som chef lär du dig efterhand att det mesta ändå aldrig kommer nå fullständig perfektion och att perfektion i de flesta fall inte är det största syftet. Man lär sig att allt egentligen bara handlar om att sätta igång.

Ett samarbete med Östersundsbaserade Salt å Peppar har kommit till i samband med omställningen till virtuella provningar.

Språnget ut i den digitala världen ser Wahlman många fördelar med. Uppsidorna under coronapandemin är självklara utifrån rådande restriktioner men även när omständigheterna tids nog kommer normaliseras så finns en roll för platsoberoende vinprovning.

—Jag tror att flera av mina gäster vid den senaste tidens virtuella vinprovningar inte hade kommit på en fysisk provning i normala tider. Många tror att man nästan behöver vara fullärd redan innan man går på en fysisk provning. Jag tror att det kan sänka tröskeln för folk att våga börja utforska sitt vinintresse när man får börja bakom en skärm, och när man kan ställa sina frågor i chatten istället för att behöva säga dom rakt ut.

Den faktiska möjligheten att prova vart som helst ifrån ser Wahlman vidare som en fördel.

—Det är ju såklart inte fel att kunna följa provningen från sommarstugan eller från favoritsoffan hemma.

TEXT & FOTO MATTIAS BÅNGMAN