En A4-sidas resonemang runt affärsomställning i coronakrisen. Det är vad som står emellan årets elever som driver ett UF-företag via Ung Företagsamhet Jämtland och ett studentfirande i helikopter.

”Jätteintressant att ta del av UF-talangernas idéer om affärsomställning” säger affärsutvecklaren Pelle Simonsson som förstärker prisbordet med företagsrådgivning från Peak Inkubatorn.

452 gymnasieelever har under det senaste läsåret byggt upp sina egna företag i verksamhetsformen Ung Företagsamhet. I företagens uppbyggnadsfas slapp eleverna undan coronapandemins restriktioner men när den årliga UF-mässan skulle genomföras fick allt, för första gången i Ung Företagsamhets historia, flyttas ut på digitala plattformar.


—Vi fick med en dryg veckas varsel ställa om UF-mässan till en digital tävlingsdag, kort om tid såklart men vi ville visa att det handlar om att ställa om och hitta nya lösningar för vår del också. Tävlingsdagen med efterföljande livesänd prisutdelning gick jättebra, säger Ung Företagsamhets regionchef Sara Månsson.

Ung Företagsamhet
Jämtlands UF-elever ges möjlighet att delta i utmaningen.

Sedan eleverna utvecklade sina företag har världen i många hänseenden vänts uppochner. Restriktionerna följdes i det tidiga skedet av stor chock hos många företagare. Sakta har sedan eftertanke kommit och efter det insikt och i vissa fall lösning. Tillsammans med Ung Företagsamhet, Peak Inkubatorn och Storm Heliworks har MerDigital.se nu satt samman en utmaning till länets unga UF-företagare med ett ordentligt studentfirande på prisbordet.

—Företagande handlar till väldigt stor del om förmåga att ställa om utifrån förändrade förutsättningar. Coronakrisen har förändrat omvärlden i en hastighet vi aldrig tidigare upplevt i modern tid vilket gör att vi vill ta chansen att utmana UF-eleverna inom affärsomställning, säger affärsutvecklaren Pelle Simonsson som är verksam vid Peak Inkubatorn.

—Det blir jätteintressant att ta del av länets entreprenöriella talangers idéer om affärsomställning i coronapandemin, tillägger Simonsson.

Pelle Simonsson från Peak Inkubatorn ser framemot att ta del av tävlingsbidragen.

Uppgiften går ut på att göra en affärsomställningsplan kring hur det egna UF-företaget hade kunnat anpassats utifrån coronapandemins förändras affärsmöjligheter. Till hjälp får eleverna göra omvärldsbevakning för att inspireras av lyckade koncept för affärsomställning, eleverna uppmanas också till att kontakta den rådgivare från näringslivet som varje UF-företag har haft under hela läsåret.

Elever som gör UF går i både årskurs två och tre, dom i årskurs tre står således inför det mest begränsade studentfirandet i modern tid. Storm Heliworks ser med sitt bidragande till att lyfta firandet för iallafall ett UF-företag.

—Vi ställer upp med en helikopterresa till det UF-företag som visar upp den intressantaste affärsomställningen. Östersund från ovan ihop med ens närmaste ser vi som en lämplig gruppupplevelse nu i coronapandemin, säger VD Stefan Larsson.

Läs om utmaningen i sin helhet i bilden nedan.

MATTIAS BÅNGMAN