Andreas Hjelm har under fem veckor reflekterat runt ämnet distansstudier i sin MerDigital-blogg Handelshögskolan från en fjällstuga. När han nu ska omsätta all kunskap han delat med sig av till prestation under de stundande tentamenveckorna så ber vi honom att sätta bloggen på tillfällig paus och fokusera på det som stundar.

Vi ringde upp Andreas för att ge er som står inför tentamenveckor ett par sista avgörande reflektioner.

1. Hej Andreas. Berätta om veckorna som väntar?

En drös examinationer nalkas i slutet av maj. Detta innebär, i varje fall tillfälligt, ett bokslut för mina veckovisa uppdateringar. Marketing och ekonomistyrning står på agendan och därmed blir det nu tenta-prepp för hela slanten. 

2. Distanstentamen, vad är speciellt och hur gör man för att ”tända till” i sin eget hemmamiljö?

Tja, jag har bara skrivit en distanstenta än så länge. Men jag tänker att det kommer vara viktigt att dra fördel av att det är så kallade open-book exams – d.v.s att litteraturen finns tillgänglig under provets gång. Det innebär att tentorna blir mindre en tävling i memory och mer en fråga om förståelse. Att lägga alltför mycket tid på att memorera svar utantill är inte att rekommendera och det är snarare de teoretiska sidorna i kursböckerna och problemlösning som kommer vara centralt. Har man pejl på detta finns egentligen inget att oroa sig över. Hur jag gör för att tända till rejält? Svaret är enkelt, traditionsenligt plöjer jag igenom Eric Prydz – Opus på maximal volym strax innan provstart.

Andra halvdelen av maj innebär examensperiod i hemmamiljö för Andreas Hjelm och merpart av Sveriges övriga studenter.

3. Du har berättat om excentrisk fysisk gruppdynamik som viktig del av förberedelser inför tenta, hur ska du lyckas komma in i det stadiet nu på distans?

Det är ju det kluriga att få till då jag föredrar att förbereda mig i ett sådant tillstånd. Men känner jag mig själv rätt kommer jag förmodligen befinna mig i ett semi-maniskt stadie ändå. I värsta fall – om manin inte infaller – och man känner att självstudierna kommer resultera i praktfiasko kan man som tur är interagera med varandra digitalt.

4. Läsarna kommer garanterat möta dig på MerDigital.se i framtiden. Hur utvärderar du beslutet att driva blogg om distansomställningen?

Att skriva ner sina tankar har varit ett terepautiskt nöje som inte tagit mer än ett par timmar / vecka. Jag har alltid tyckt om skrivande – det är en avslappnande och stimulerande aktivitet – men aldrig gjort det i bloggform förrän nu. Varje gång lär man sig något nytt och hittar nya, bättre sätt att uttrycka sig. Det faktum att jag tvingats göra en resumé över veckan som varit när jag gjort dessa uppdateringar har också gett mig en bättre överblick över mitt eget arbete. En möjlighet jag är tacksam över att jag fick helt enkelt. Nu hoppas jag någon så småningom kan ta över stafettpinnen och dela med sig av sina tankar om den digitala studietillvaro.

Lycka till med tentamenveckorna Andreas önskar vi på MerDigital.se. Nedan har vi samlat alla avsnitt ur Handelshögskolan från en fjällstuga.

Q&A

Del 1: Sänder läraren från Bahamas?

Del 2: Att vara chef över sin tid

Del 3: Kapten Öhagen hade rätt

Del 4: Alternativa inkomstkällor

Del 5: Gästvecka – Att ta studenten mitt i en pandemi