Ännu en vecka har passerat och rutinerna börjar sakta men säkert sitta. Mina Zoom-möten fungerar utomordentligt med god gruppdynamik. Deadlines som uppstår hålls, än så länge, till punkt och pricka. Det ska sägas att mängden obligatoriska uppgifter har varit väldigt begränsade senaste tiden. Efter inlämningen i marknadsföring i måndags följer nu också ett tvåveckors-gap i schemat.

Detta betyder naturligtvis inte total ledighet. Utöver ett par projektarbeten börjar det även bli aktuellt att lägga mer fokus på de stundande tentor som genomförs i slutet av maj. Där finner jag en klar nackdel gentemot pre-coronatider. Det kan låta konstigt. Men att sitta kvar sent i skolans lokaler med överambitiösa klasskompisar tillhanda och plöja gamla tentor som om det inte finns någon morgondag har en berusande, medryckande effekt på mig. Kanske är det en ytterst personlig preferens som är extra romantiserad just nu.

Det förlåtande schemat gav mig i varje fall tid att kolla igenom mina gamla samlarobjekt, närmare bestämt mina kära Pokémonkort. Projektet visade sig vara lukrativt – jag hittade en återförsäljare online och det visade sig att kortens värde seglat stadigt uppåt över åren och var värda drygt 10 000 kr. Jag valde dock att behålla dem då affektionsvärdet (maskerat av ett diffust hopp om att de skulle öka ännu mer i värde) fick sista ordet.

Andreas Hjelm reflekterar över alternativa inkomstkällor i den fjärde delen av serien Handelshögskolan från en fjällstuga.

Fyndet fick mig att fundera på vilka andra alternativa inkomstkällor det kan finnas för studenter nu under våren och sommaren. Efterfrågan på sådana bör vara hög – alltför många unga har sett sina praktikplatser och sommarjobb glida dem ur händerna till följd av det Covid-åskväder som råder. Vikten av att ha marginaler blir extra tydligt i dessa tider. Därför kommer här en medicinlåda med 4 tips för att tjäna pengar på alternativa vägar:

  1. Sälj gamla kläder på Sellpy.se. Du skickar in en påse med dina överflödiga kläder och Sellpy förmedlar dem vidare. Du får helt okej betalt: 40% upp till 500 kr och av allt som överstiger 500-lappen får du faktiskt 90% av intäkterna. Framförallt kan du klappa dig själv på axeln – du är nu en del av den cirkulära ekonomin.
  2. Hyr ut lägenheten om den står tom. Många har likt som jag lämnat sina bostäder i Stockholm eller andra storstäder vilket innebär potentiella passiva inkomstkällor. Det går att få in rätt schyssta pengar via Airbnb eller Qasa. Ett enkelt sätt att täcka hyran som med stor sannolikhet ger en extra fickpeng. Har man inte tid att rodda med uthyrningen själv kan man via Guestit.se enkelt få hjälp att belägga sitt boende.
  3. Ett grymt tips för studenter är att ta ett par sommarkurser på distans​. Det går fortfarande att genomföra en sen anmälan hos Antagning.se så gå in där och kika om något verkar intressant – kanske vill du hålla mattekunskaperna färska till nästa termin, eller varför inte prova på programmering? Förutom självändamålet ger två stycken 7.5-poängskurser 10 veckors CSN, något som motsvarar drygt 27 000 kr.
  4. Sist men inte minst: börja placera dina pengar ​om du inte redan gör det – nu är en perfekt tid att komma igång. Har du begränsade kunskaper finns grymt bra material från Unga Aktiesparare och Nordnet på YouTube. Gå inte helt bananas – handla med viss reservation och se till att sprida riskerna med tanke på de apokalyptiska tendenserna i omvärlden.

Ingen kan förneka vikten av en kris-buffert i den tyfon som är det rådande världsläget. Skydda dig från vinden genom att skapa lite extra marginal för dig själv.

Andreas Hjelm Förstaårsstudent på Handelshögskolan i Stockholm