I måndags meddelade vi att den femte delen i serien Handelshögskolan från en fjällstuga kommer skrivas av en gästbloggare. Gymnasietrion Norma, Tuva och Felicia har med varsitt inlägg tävlat om en publicering som motiverats fram av MerDigitals bloggare Andreas Hjelm.

Andreas har under onsdagseftermiddagen korat en vinnare. Motiveringen lyder som följer och det femte avsnittet ur Handelshögskolan från en fjällstuga läser ni sedan längre ned på sidan.

Andreas Hjelm
Andreas Hjelms motivering av vinnande Tuva Björnwalls bidrag.

Att ta studenten mitt i en pandemi – Av Tuva Björnwall

Det har precis blivit maj och våren är minst sagt på ingång. Solen värmer allt mer och små vårblommor vågar sig fram i slänten utanför fönstret. I mitt rum ligger studentmössan på en hylla, balklänningen hänger redo på galgen och i tankarna är studenten inte längre ljusår bort utan precis runt hörnet. På så många sätt är allting precis som vanligt, och på lika många sätt är ingenting sig likt. 

Mitt i den begynnande studenttid som vi sett framemot i 13 år dyker en pandemi upp. Bara någon vecka efter att vi firat att det endast är 100 dagar kvar till studenten stänger gymnasieskolorna ner. Plötsligt är det inte längre prat om studenten i korridorerna, planering inför baler och diskussioner kring vems mössa som blev bäst. Istället sitter jag hemma vid köksbordet och försöker hitta motivation till att göra klart de sista uppgifterna i alla kurser. Jag gör matteprov via Teams och det enda pratet kring studenten sker digitalt, och med inte allt för positiva vibbar. 

Tuva Björnwall
Tuva Björnwall sätter målande ord på vad hon och troligen merpart av Sveriges 100 000 annalkande studenter känner.

Studenten och allt som hör den till känns längre och längre bort och mer och mer omöjligt. Allt som vi längtat till och haft som morot under flera år ser ut att mer eller mindre bli ingenting. Det värsta? Vi kan inte styra över det. Nu blev det såhär och det finns ingenting vi kan göra åt det. Vi kan tyvärr bara acceptera att vår student minst sagt kommer bli alternativ. Istället för de stora evenemangen vi sett framemot får vi ställa om till att allting kommer ske med restriktioner eller inte alls. Det är lätt att bli bitter, och det ska jag inte sticka under stolen med att jag ofta är. Det känns extra tungt att göra skoluppgifterna utan det sociala umgänget och ja, det känns lite som att det senaste årets ansträngningar varit förgäves. 

Men trots en pandemi så tar vi fortfarande studenten. Våra år i skolan är snart över och det kommer en sommar. En vacker dag kan vi fira och festa igen men till dess finns det inte mycket annat att göra än att glädjas över vårblommorna i slänten och om inte annat se studentmössan som en symbol för att snart är det vår tur att ta ett steg ut i friheten. 

Tuva Björnwall

Håll lågan uppe Norma, Tuva & Felicia önskar MerDigital.se

MerDigital.se tackar ödmjukast för ert engagemang i den femte delen av Handelshögskolan från en fjällstuga. Är du en arbetsgivare som söker kreativa och punktliga mediatalanger som med glädje kastar sig in i en tidspressad extrauppgift, detta trots slutspurt i gymnasiearbeten i mindre muntra tider? Till er arbetsgivare uppmanar vi att lägga namnen Norma Bergström, Tuva Björnwall och Felicia Andersson överst på näthinnan.

Vi säger samma sak som Andreas, ligg i och kämpa den här kvarvarande tiden så kommer det snart öppnas oändligt med dörrar för er.

För att ni ska fortsätta hålla lågan uppe maj månad ut så skickar vi, i samarbete med Norma Jeane Blomster, en present som kommer muntra upp era hemmakontor.

Tuva Björnwall Norma Bergström Felicia Andersson
Tack Tuva Björnwall, Norma Bergström och Felicia Andersson för fantastiskt härligt engagemang.