Handelshögskolan från en fjällstuga har hunnit fylla fyra avsnitt. Det firar vi med att ta in nya krafter.

—Tre gymnasieelever får tävla om att bli avsändare till det femte inlägget, säger MerDigitals bloggare och tävlingens enväldiga jury Andreas Hjelm.

I fyra veckor har vi fått ta del av Handelsstudenten Andreas Hjelms skarpa penna och pricksäkra reflektioner från hans fjällstuga i Storlien. Efter ökad mediabevakning, när både Radio Jämtland och Jämtlands Tidning gästade fjällstugan förra veckan, så har också idéer på intressanta inslag i bloggserien kommit in.

—Som distanslärare har det varit intressant att följa Andreas initiativ till att blogga och reflektera runt ämnet som just nu är väldigt aktuellt, men som kanske kan komma att bli än mer aktuellt på den arbetsmarknad som ligger framför mina elever. Jag har känt igen mig i många av hans reflektioner, säger Jämtlands gymnasiums medialärare Staffan Eriksson.

Det femte avsnittet av Handelshögskolan från en fjällstuga kommer att väljas ut från ett bidrag som vi får in från ett par samhällselever ur Staffan Erikssons kurs Digitalt skapande 1. Andreas Hjelm tar rollen som jury.

Handelshögskolan från en fjällstugas flitige bloggare Andreas Hjelm väljer ett bidrag som publiceras på MerDigital.se.

—Jag har fått bra respons från de jag har delat med mig av på bloggen. Extra kul också att en utbildad distanslärare som Staffan visar intresse på det här sättet. Det blir ett bra nästa steg i mina egna reflektioner runt ämnet att få ta del av bidragen och sedan sätta mig ner och skriva ihop en värdig motivering, säger Hjelm.

Staffan: Berätta om de senaste veckorna som distanslärare?

—Jag har en distanslärarutbildning i botten och genom åren har vi gått kurser, nu är första gången i skarpt läge egentligen, Det går bra, det tekniska är en sak men framförallt får man tänka sig för pedagogiskt. Man får tänka igenom och planera uppgiften noggrannare innan, från start till slut för att undvika oklarheter.

Har något positivt kommit av omställningen till distansutbildning?

—Det är faktiskt fler elever som spontant kopplar upp sig till mig på Teams än som normalt tittar förbi mitt kontorsrum, det är ju lite roligt, säger Staffan och ler.

—Generellt går kommunikationen snabbare nu. Normalt låter man det vänta till den dag vi har en fysisk träff i skolan, nu flyter kommunikationen i kurserna mer ut över hela veckan. I lärarrollen har man också fått bli obekvämare än vanligt och utveckla sina uppgifter och innehållet i kurserna. Det kommer gynna min undervisning även efter coronapandemin.

Välkomna till MerDigital.se Norma, Tuva och Felicia!

Startfältet som ska göra upp om att få stå som avsändare för den femte delen i serien Handelshögskolan från en fjällstuga är kompistrion Norma Bergström, Tuva Björnwall och Felicia Andersson.

—Jag och mina två bästisar Norma och Tuva har hängt ihop hela gymnasiet, säger Felicia Andersson.

Efter snart tre år tillsammans är det dags för våra deltagare att svara på frågor som reder ut vem av dem som bör vara bäst lämpad för distansstudier. Ta del av svaren och lär känna Norma, Tuva och Felicia nedan. På onsdag publiceras det vinnande blogginlägget tillsammans med juryn Andreas Hjelms motivering.

Norma Bergström
Norma Bergström, 18 år.

Vem av er är mest teknisk digitalt? Om man någon gång behöver hjälp att lösa ett tekniskt problem är det Tuva man ska vända sig till, det är hon som har koll på funktioner och alla möjliga tricks och löser därför allt som oftast det man efterfrågar. 

Vem har svårast att vara utan spontana möten i skolcaféet? Felicia är det sociala geniet bland oss, hon pratar med allt och alla och behöver socialisera sig för att vara sitt bästa jag. Undervisningen på distans får henne att klättra på väggarna och hon ser nog mest fram emot att allt ska bli som vanligt igen. 

Vem av er är den mest självklara ”bloggaren”? Jag, Norma, har bloggat sen början av gymnasiet för snart tre år sen. Skrivandet har alltid varit mitt sätt att kommunicera, så jag utnämner mig nog till den naturliga bloggaren bland oss. 

Tuva Björnwall
Tuva Björnwall, 18 år.

Vem av er är mest teknisk digitalt? Det måste väl kanske vara jag då? Jag vill tro att jag är duktig på att tänka logiskt och att jag därför är ganska teknik, men helt ärligt är det nog mest önsketänkande och oftast bara tur. 

Vem har svårast att vara utan spontana möten i skolcaféet? Hmm, jag tror vi alla har lite av det i oss, men nog mest Felicia! Jag tror hon har störst behov av att träffa människor av oss tre!

Vem av er är den mest självklara “bloggaren”? Norma! Enkelt svar eftersom hon är den av oss som faktiskt har en blogg, hon passar som bloggare.

Felicia Andersson
Felicia Andersson, 19 år.

Vem av er är mest teknisk digitalt? I vårt gäng är nog Tuva den som är mest tekniskt digitalt. Vi läser kursen digitalt skapande tillsammans och det känns som att Tuva alltid får till alla olika effekter och hittar alla verktyg på en gång medan vi andra kanske inte alltid är lika snabba. Hon säger själv att hon har tur, men jag tror att hon helt enkelt har det i sig. 

Vem har svårast att vara utan spontana möten i skolcaféet? Jag är den i vårat gäng som har svårast att vara utan spontana möten i fiket. Att vara social och träffa folk är någonting som är väldigt viktigt i min vardag, vilket kan kännas lite jobbigt nu när skolan är stängd och fiket ekar tomt. 

Vem av er är den mest självklara “bloggaren”? Norma är den mest självklara bloggaren i vårt gäng. Först och främst för att hon bloggat en del i sina dar, men även för att hon är riktigt bra på att uttrycka sig i skrift. Hon kommer snabbt på saker att dela med sig av och som en bonus har hon ett väldigt fint flyt i allt hon skriver.