Den 17 mars gick regeringen Löfven ut och rekommenderade samtliga gymnasieskolor och universitet till att bedriva distansundervisning. En av de skolor som följer rekommendationen är Handelshögskolan i Stockholm som har stängt dörrarna för alla sammanträden tills slutet av april i första hand.

MerDigital.se har plockat upp en av deras studenter som ska ägna ett par timmar i veckan åt att reflektera över distansstudier. Det handlar om den 21-åriga Östersundskillen Andreas Hjelm som har barrikaderat sig i en fjällstuga i Storlien och som ni kommer att få följa i en serie av onsdagsreflektioner med temat distansstudier.

Vi väntar oss breda reflektioner kring innovativa distanslösningar från lärare på Handels, handfasta tips till studenter, lärare och distansarbetare samt sannolikt ett par bilder från halv 10-kaffet med lärobok i förgrund och fjälltopp i bakgrund.

Handelsstudenten Andreas Hjelm kommer publicera en längre reflektion från livet som distansstudent varje onsdag på MerDigital.se.

Hej och välkommen till MerDigital.se Andreas Hjelm. Vad har du gjort sedan studenten i Östersund 2018?

Efter studenten i Östersund bestämde jag mig för att direkt flytta ned till Stockholm. Där har jag fått ynnesten att jobba på ett par startup-företag med andra Handelsstudenter, däribland min storebror Fredrik som har grundat och driver elscooter-företaget Voi. 

Digitalt och tech. Vad är din yrkesmässiga erfarenhet inom det?

Jag jobbar just nu deltid på ett väldigt tech-baserat startup vid namn Guestit. Företaget håller på med korttidsuthyrning av boenden i Stockholm och Åre. Det funkar så att vi hjälper privatpersoner och företag att hyra ut sina bostäder via plattformar som Airbnb och Booking.com för att maximera hyresintäkerna. Vi försöker alltid hitta nya smidiga tech-lösningar för att förbättra vår dagliga operations. Exempelvis har vi QR-koder i våra boenden som våra städare scannar när de genomfört ett jobb vilket leder till ökad effektivisering. I tillägg till Guestit har jag även hunnit med att praktisera på elscooter-företaget VOI där jag jobbade med marknadsföring på de sociala mediekanalerna.

Du valde att börja studera i höstas. Hur har första året på Handels varit?

Jag velade lite mellan psykolog- eller ekonomiutbildning men till slut landade jag på det senare. För mig blev Business and Economics-programmet på Handelshögskolan därför ett självklart val på grund av dess goda ställning i Sverige. Utbildningen har varit lärorik, skolan har också en mycket aktiv studentkår som arbetar mycket mot näringslivet. Kåren minskar gapet mellan studenterna och företagen vilket ger oss mycket goda möjligheter att ta steget in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Berätta om coronaläget på Handels. Vilka är besluten och hur har det tagits emot av er elever?

I mitten av mars beslutade skolan i samklang med regeringens rekommendationer att övergå till undervisning online. Därmed bedrivs all verksamhet nu på distans, både föreläsningar och tentor. Jag har pratat med elever i alla årskurser och min bild är att folk är nöjda med situationen. Frånsett något nätverkshaveri de första dagarna har distansundervisningen flutit på mycket bra.

Hur resonerade du runt valet av plats för den närmsta framtidens distansstudier?

Jag är positionerad hemma i Jämtland, är i Östersund just nu men beger mig till stugan i Storlien nu i dagarna. Karantän i en fjällmiljö är att föredra jämfört med att sitta inspärrad i Solna kände jag. 

TEXT & FOTO: MATTIAS BÅNGMAN