”Starta inga nya projekt utan utnyttja de projekt som är igång för att hjälpa företagare genom krisen.” Det är budskapet från Stefan Fredriksson på Z-Group och SIM-projektet.

Stefan Fredriksson arbetar med projektet Smart Industriell Modernisering – SIM i region Jämtland Härjedalen. Ett projekt med målet att digitalisera och öka automatiseringsprocesserna för länets industrier, projektet som startade 2019 och löper på tre år har nu hamnat i hetluften på grund av coronakrisen.

– Det ser tufft ut för länets industrier, enligt en enkät som vi gjort kommer 700 personer vara varslade eller korttidspermitterade inom några veckor. Det är runt en tredjedel av alla som är sysselsatta inom länets industrier, säger Stefan Fredriksson, som nu idkar lobbying mot regionen för att det inte ska dras igång nya projekt utan att man istället drar nytta av de som är igång.

Stefan Fredriksson VD Z-Group och engagerad i projektet Smart Industriell Modernisering.

– Vi vill att företagen inom industrin ska kunna vara med och ta del av projekten utan att behöva betala till dem.

Vad kan då Z-group som är del av SIM-projektet göra för drabbade företag? 

– Vi kan hjälpa företag med fortsatt digitalisering och också se till att de som korttidspermitteras utnyttjar tiden för fortbildning. Vi har upphandlade utbildningspaket som företagen kan använda och passa på att höja kompetensen för sin personal i samband med brist på arbete. Vi kan också göra en hälsoundersökning av företag och ta reda på vad som behövs göras för framtiden, säger Stefan Fredriksson.

Genom sitt nätverk har SIM-projektet hittat nya leverantörer för material åt företagare som drabbats av uteblivna leveranser på grund av krisen.

– Att det blir arbetsbrist handlar i flera fall om att det blir materialbrist när tillverkarnas industrier står stilla, importen fungerar inte. Här har vi kunnat hjälpa till och hitta lokala leverantörer för materialförsörjning. Det blir oftast dyrare med svenska leverantörer och marginalerna sjunker men det är trots allt bättre än en stillastående produktion, säger Stefan Fredriksson.

Under MerDigitals paneldiskussion i slutet av mars månad berättade Stefan Fredriksson om ökad samarbetsvilja inom industrin för att lösningar till företag som drabbats av uteblivna leveranser. Till vänster i bild bredvid Destination Östersunds centrumutvecklare Calle Hedman.

Enligt Stefan Fredriksson har man kontakt med oroliga företagare.  Han menar att SIM-projektet kan bli en räddare i nöden för flera av länets industrier om de ges möjlighet att utnyttja projektet.

– Därför vill vi att det ska vara gratis för företagare att nyttja våra tjänster just nu, då det bli snabb positiv effekt.

SIM-projektet har 6 personer anställda. Projektledare är Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Z-group.

KARIN BÅNGMAN