Handfasta tips till studenter i coronatider – tankar från en Handelsstudent
Ännu en vecka i Jämtlandsfjällen har passerat. Något jag kommit underfund med dessa dagar är att mitt gamla lumparbefäl var något på spåren. Kapten Öhagen hade nog rätt när jag var elva sekunder (!) sen till uppställningen – soldat Hjelm måste planera sitt liv bättre.
Är man befriad från sjukdom, konkurs och rekonstruktion mår man ganska bra i dessa tider. Solen värmer och året första tussilagor har blottat sig, samtidigt som fjälltopparna fortfarande är snöprydda. Förutsättningarna är helt enkelt optimala för att vistas på andra platser än skrivbordet – i mitt fall skidspåret. Det är lätt hänt. Därför tänkte jag att sammanställa 3 handfasta tips för mig själv och andra för att göra distansstudierna eller distansarbetet effektivare.
Hitta din studiemetod
Det finns en ocean av studiemetoder och själv har jag fått upp ögonen för Pomodoro-tekniken. Metodiken är simpel: när du ska ta dig an en krävande uppgift ska du dela in arbetet i mikropass på 25 minuter med mikrovila i 5 minuter mellan passen. På detta sätt vässar du hjärnans koncentrationsförmåga och du får mer lön för mödan.
(Genomgång av metoden) https://www.youtube.com/watch?v=H0k0TQfZGSc
Gör dig inte för hemmastadd
Sängen och Microsoft Teams kommer aldrig kunna existera i symbios med varandra. Visst, tanken att jobba från sovrummet är lockande men detta är ett stort no-no och kommer leda till haveri på ett av två möjliga sätt:
- Inget arbete görs. Du får noll gjort då hjärnan betingar sängen med sömn och vila.
- Du kan inte sova. Hjärnan har sammankopplat sängen med arbete och kommer ha problem att ställa om. I längden kommer även detta fördärva din produktivitet.
Se istället till att skapa dig en fridfull, distraktionsfri plats betingad med arbete i hemmet och håll dig slaviskt till den.
Schemalägg ditt arbete
Underskatta inte kaptens råd. Ordentliga förberedelser förhindrar dåligt utförande så lägg upp fasta rutiner genom att schemalägga din vecka på helgen. Om du har virtuella föreläsningar i realtid får du naturligt struktur på studierna, men resten av tiden har jag noterat att det absolut bästa är att strukturera upp dagen i pass. Sedan får du helt enkelt tvinga dig själv att göra en insats vid utsatt tid, i sinom tid kommer det gå på rutin.
Slutligen vill jag påstå att det viktigaste är att se det positiva med situationen. Dra nytta av det faktum att du är hemma och har större möjlighet att skräddarsy ditt dagsschema på egen hand – ett avbrott och en chans att bryta livsstilen med 9-5.
Andreas Hjelm Förstaårsstudent på Handelshögskolan i Stockholm