Anrika Rådhuskören valde ett två veckors uppehåll när coronakrisen slog till. Efter att ha testat livesända körträningar på ett par andra grupper så valde körledare Tove Thofelt att anamma konceptet och under tisdagen samlades gänget bakom sina skärmar för andra gången. 

MerDigital.se gästade och möttes av en liten musiksal på Storsjögymnasiets vindsvåning fylld till bredden av energi.

–Det är klart att det är roligare och att energin blir högre när alla ses. Körsång ger otroliga endorfinkickar. Men den digitala lösningen är jättebra tillsvidare och vissa delar av de verktyg vi lär oss nu kommer vi absolut att ta med oss även efter corona. Vi får lära oss ett bra sätt att repa de gånger vi inte kan ses, säger Tove Thofelt.

Tove Thofelt sänder ut från Storsjögymnasiets musiksal.

Thofelt är involverad som körledare för ett par olika grupper, allt från skolkörer till integrationssatsningen Rocking Pots och Rådhuskören. Alla grupper har redan hittat olika digitala modeller som passar deras verksamhet och deltagare.

–För skolkörer på Storsjögymnasiet och Jämtlands gymnasium har vi startat Lockdown Challenge, eleverna får spela in sig själva när dom sjunger och skicka in till mig. Om eleven godkänner det så publiceras filmen i sociala medier. Vi har utvecklats mycket på att visa upp att ”det här gör vi på Storsjögymnasiet” genom aktivare sociala medier sedan coronautbrottet. Rocking Pots sänds via en offentlig facebooksida och kan ha 100 deltagare medan Rådhuskören är en stängd grupp på plattformen Teams dit våra medlemmar får inloggningsuppgifter.

Rådhuskören loggar in i Teams varje tisdag för att delta i onlinekören, över påsk väntar två veckors uppehåll.

Klockan 19 bjuder Thofelt in deltagarna och samspelet är imponerande. Sopraner och tenorer får ta ton vid olika tillfällen utifrån träningens upplägg och Thofelt skickar då och då ut specifika frågor och uppmanar olika deltagare till att aktivera sin mikrofon och reflektera över frågan.

—Nu måste jag sluta, hunden här hemma är less på mitt ylande, säger en medlem strax innan den sista omgången av Elvis gamla stämningsgarant Suspicious Mind ska avhandlas utifrån körledare Thofelts direktiv.

Tove Thofelt tog hjälp av pianot för att deltagarna skulle hitta rätt tonarter.

—Jag hamnar i trans och hade gärna fortsatt ett par timmar till, men en timmes livesändning tycker jag är lagom och tillräckligt för att hålla gruppen igång tills coronakrisen är över. Det är bättre av ställa om än att ställa in, konstaterar energiknippet Tove Thofelt.

Se MerDigitals filminslag från mötet med Tove Thofelt på länken facebook.com/merdigital.se/videos/225950168486844/.

TEXT & FOTO MATTIAS BÅNGMAN