Behovet av att prata om den pågående krisen och dess konsekvenser för näringsliv och föreningar är stort. Därför arrangerar MerDigital.se sin andra livesända paneldiskussion på fredag den 17 april. Den här gången medverkar också kultur- och idrottsrörelsen. Temat är vad gör vi av tiden under krisen.

För tre veckor sedan samlades företrädare för länets näringsliv på Storsjöteatern. Bakgrunden till initiativet var behovet av att samtala om krisen, dess konsekvenser och framtida möjligheter för näringslivet. 

—Vi gick väldigt ödmjukt in i den första paneldiskussionen utifrån rådande situation. Men vi ville ändå med initiativet få igång en diskussion kring hur man affärsmässigt kan ställa om för att möta nya kundbehov under krisen och kanske framförallt hur vi rustar oss inför de marknader som väntar efteråt. På den första paneldiskussionen var deltagarna överens om att saker och ting kommer att kunna vara förändrade, säger initiativtagare Fredrik Smith från sajten MerDigital.se.

Ur den första paneldiskussionen handlade mycket om innovativa affärsomställningar, behovet av minskat myndighetskrångel och snabbare beslut, samt efterfrågan på utökade samarbeten mellan företag och organisationer.

–Helt plötsligt delar alla med sig av goda idéer åt alla håll. Från Destinationsbolagens sida hjälps vi åt på ett helt annat sätt än tidigare, alla dörrar har öppnats. Framgångsrika exempel från hela Norden sammanställs, när allt är bra sammanställt är det enklare för oss att gå till kommunledningen och säga att titta, det funkade ju i Karlskrona, så varför skulle det inte funka här, sa Destination Östersunds centrumutvecklare Calle Hedman på mötet. 

Vad gör vi av tiden? är den andra paneldiskussionens centrala frågeställning. Tidigare i veckan skrev Voi Scooters VD Fredrik Hjelm om ämnet på MerDigital.se.

När den uppföljande paneldiskussionen startar klockan 10 på fredagen är den centrala frågeställningen vad gör vi av tiden?. Frågeställningen bygger på underlag som har samlats på MerDigital.se där bland annat Stefan Fredriksson från Z-group vill att verktyg inom digitalisering och fortbildning tillgängliggörs för företag i tillverkande industri, ett annat exempel är Voi Scooters VD Fredrik Hjelm som beskrev omställning i kristider och dess möjligheter i MerDigitals ledare.

En nyhet in i den uppföljande paneldiskussionen är också att stolarna fylls med en större mångfald när både idrott och kultur finns representerat. Detta på initiativ från samarbetspartnern Jämtkraft som möjliggör genomförandet.

—Vi på Jämtkraft vet, från alla samarbeten vi har ute i länet, att inspel från kultur och idrott är viktigt för innovation och utveckling i näringslivet. Därför vill vi att två deltagare ska komma från den bakgrunden, säger Henrik Risemark från Jämtkraft.

Jämtkraft tog initiativ till att bredda paneldiskussionen med deltagande från idrott och kultur. Bilden är tagen vid den första paneldiskussionen.

Paneldiskussionen sänds på facebook.com/merdigital.se och på öp.se. Som tittare har du möjlighet att ställa frågor i båda sändningarnas liveflöde. Frågorna tas upp i paneldiskussionen eller i det livesända eftersnacket.

Deltagare 

Stefan Fredriksson VD IUC Z-Group

Martin Sahlberg VD Destination Östersund

Teres Gärdin Regionchef Visita Norrland

Martina Lundholm Områdeschef Region Jämtland Härjedalen 

Oliver Dogo VD Handelskammaren Mittsverige

Jörgen Larsson VD Inlandsinnovation

Mikael Bernervall Jämtland Basket

Manne Mosten kulturprofil Norra Station 

Magnus Swartling, Moderator 

Karin Bångman, bitr. Moderator 

Se första paneldiskussionen här:

Kris, möjligheter & innovation

MerDigital.se vill blicka in mot framtiden och sätta igång diskussion kring vad coronapandemin, och de vanor som den tvingat oss till att ändra, och hur kommer att bli för de marknader som öppnar om ett par månader. Deltagare: Anna-Pia Hådell, Atea. Stefan Fredriksson, VD IUC Z group. Calle Hedman, Centrumutvecklare Destination Östersund. Martin Sahlberg, VD Destination Östersund Oliver Dogo, VD Handelskammaren. Fredrik Smith, Koning & Smith. Jörgen Larsson, VD Inlandsinnovation. Magnus Swartling, Moderator.

Publicerat av MerDigital.se Torsdag 26 mars 2020

TEXT & FOTO MATTIAS BÅNGMAN